Karel Liman
 
Karel Liman - 1855

1855 Născut în Boemia, pe atunci provincie a Imperiului austriac, Karel Liman provenea - aşa cum se petrece în cazul multor arhitecţi şi artişti din secolul al XIX-lea - dintr-o familie de meşteşugari, originară din comuna Chotětov (Boemia centrală). Bunicul şi tatăl arhitectului au fost tâmplari.

1875-1879 Se poate presupune că în timpul studiilor liceale urmate la Malada Boleslav, Liman va fi demonstrat interes pentru desen, şi probabil pentru meseria de tâmplar/ebenist, ce îi era apropiată prin tradiţia familială. Informaţii orale transmise prin familie menţionează înscrierea sa la Facultatea de arhitectură a Politehnicii din Praga şi în continuare la Baukademie din München, prestigioasă instituţie de învăţământ universitar de profil.

Karel Liman - 1876

1876 Este mai mult ca sigur faptul că tânărul aspirant la titlul de arhitect va fi vizitat în 1876, în capitala Bavariei, semnificativa expoziţie de decoraţiuni interioare organizată de Kunstgewerbeverein (Asociaţia de arte şi meserii) din München, de răsunet în întreaga lume germanică. Poate nu întâmplător, în calitatea sa de arhitect al curţii regale a României, Liman va colabora mai târziu cu firma Valerian Gillar sau altele, prezente în expoziţia müncheneză din 1876.

1879 Karel Liman se va stabili la Viena pentru cinci ani, lucrând în cadrul firmei Hellmer şi Felner, important atelier de arhitectură al vremii fondat în 1873, specializat în programe rezidenţiale şi de teatre şi care a furnizat Europei Centrale şi de Est numeroase proiecte.

Karel Liman - 1884

1884-1894 Un alt proiect la care Liman a lucrat în timp ce se afla la Viena, probabil în 1884-1885, este cel al casei familiale de la Mlada Boleslav, pus în operă imediat de tatăl său Vaclav, tâmplar și probabil constructor experimentat. Clădirea aflată și astăzi în posesia familiei Liman a fost decorată în stilul neorenașterii, respectiv al unui eclectism specific pentru Europa centrală. Se presupune că și cavoul familial din cimitirul vechi al orașului i se datorează tot lui Liman.

S-a aflat în relații susținute cu comunitatea cehă din Viena, cea mai importantă ca mărime în afara teritoriului Boemiei și Moraviei, fiind membru al asociației politice "Sokol" (șoim), care milita pentru recunoașterea limbii cehe ca limbă de stat, pentru drepturi politice etc

Karel Liman părăseşte Viena cu o recomandare conform cutumei, pentru a lucra la București. Se va stabili definitiv în România, unde va trăi 45 de ani până la moartea sa survenită la 29 iulie 1929. Karel Liman s-a angajat la Serviciul de arhitectură al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, unde va rămâne timp de zece ani

Karel Liman - 1894

1894 Karel Liman va părăsi serviciul său din cadrul Ministerului Cultelor și Instucțiunii Publice pentru a se alătura personalului Casei Regale, în calitate de arhitect. La cererea regelui, din 1894 și până spre 1904, André Lecomte du Nouÿ își va asuma și rolul de a superviza lucrările de arhitectură comandate de Familia Regală.

1898 Din 1898 echipa biroului va fi responsabilă pentru două proiecte majore de arhitectură respectiv construcția Castelului Pelișor (1898-1903) și amplificarea și refacerea integrală a decorațiunilor interioare din Castelul Peleș (1896-1914).

1904 Din 1904, după circa şase ani de activitate în serviciu regal, lui Liman i se încredinţează conducerea biroului regal de arhitectură, funcție ce o va deține până la moartea sa în 1929.

Karel Liman - 1906

1906 În cadrul expoziției jubiliare din 1906, Karel Liman se va ocupa de amenajarea în Pavilionul regal a unui stand dedicat Castelului Peleș prezentând și o machetă a acestuia.

1908 Reconstituirea carierei arhitectului ne apropie și de omul Karel Liman. Portretul fizic și stilul comportamental în societate, un reflex al firii sale ne sunt relevate de către prietenul său Eugeniu Buchman secretar al familiei regale, în 1908: "Era un om cult, colindase toată Europa și vorbea două trei limbi la perfecție [...].[Suferea de] singurătate și cu sănătatea cam delicată [...],[era] scund, cu părul sur și cu mustața mică, [...] cu fața brăzdată de cute timpurii, cu privirea prietenoasă, manierat și întotdeauna îngrijit îmbrăcat. Tare simpatic."

Karel Liman - 1922

1922-1929 Din 1922-1929 Liman și echipa sa vor avea ca sarcină și proiectul "casei lui Carol", constând în transformarea prin unificare a caselor vecine Bibescu și Iarka din șoseaua Kiseleff, în reședința Principelui moștenitor Carol. Expresia artistică a reședinței viitorului rege trebuia să se înscrie în coordonatele stilului național, după cum reiese din suita de planuri, fațade și detalii de decorație aflate în arhiva Muzeului Peleș. Lucrări de mai mică amploare realizate tot la cererea reginei, dar destinate Regelui Ferdinand vor fi două cabane de vânătoare în județele Mureș (Lăpușna) și respectiv Argeș (Bahna Rusului), realizate în pitorești peisaje montane situate pe văile Gurghiului și Doamnei semnificând legătura Coroanei cu țara.

1924-1929 În perioada României Mari, Liman și echipa sa vor avea ca proiect principal reamenajarea interioarelor Castelului Bran (1924-1929) ca reședință de locuit pentru Regina Maria, operațiuni ce se desfășoară în respectul monumentului istoric.

Karel Liman - 1924

1924 “Nu există altcineva ca Liman în ceea ce priveşte rapiditatea cu care înfăptuieşte admirabil ideile cuiva”, aprecia Regina Maria în Însemnările ei din 1924, după decenii de colaborare cu arhitectul ceh.

1925 Regina Maria a admirat mobilierul imaginat de Karel Liman conceput pentru Bran și alte locuințe ale ei:"el singur inventează și combină piesele de mobilier [...] stilul său special în care niciodată două piese nu sunt la fel. Este ingenios în a inventa [...] scaune, mese și dulapuri", spune Regina Maria în 1925, probil referindu-se în mod special la cazul Branului.

1929 Gândurile Reginei Maria a României la moartea arhitectului Karel Liman: “Întreaga zi am fost întristată de vestea proastă despre Liman. El chiar pare că se duce. Pentru mine aceasta este o mare durere. Ceea ce apreciez la el, dincolo de slujitorul devotat, este prietenul si extraordinarul aliat, cu talentul său de neînlocuit şi dragostea lui pentru Bran, acea dragoste ce ne-a unit atât de mult”.

COMANDĂ ALBUM
Cumpara
KAREL LIMAN
album monografic